Yok olmanın eşiğindeki ”unutulmuş hayvan’ ilk kez fotoğraflandı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Upemba Lechwe Popülasyonunun Durumu Endişe Verici

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin güneyinde bulunan Kamalondo depresyonunda gerçekleştirilen hava araştırması, Upemba lechwe’nin varlığıyla ilgili şok edici bir sonuç ortaya koydu. Yapılan araştırmada sadece 10 birey tespit edilirken, toplam popülasyonun 100’den az olduğu belirlendi.

Unutulmuş Antilop Türü İlk Kez Kameraya Yakalandı

Araştırmacılar, Upemba lechwe sürüsünü görüntülemeye çalışırken, şaşırtıcı bir an yaşadılar. Bir birey, araştırmacıların gözleri içine bakarak kısa bir süre durdu. Bu an, 2005 yılında keşfedilen bir alt tür olan Upemba lechwe’nin canlı bir fotoğrafının ilk kez çekilmesine olanak tanıdı.

Upemba Ulusal Parkı Araştırma ve Biyogözlem Departmanı’ndan Manuel Weber, yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı: “O an inanılmazdı, araştırma öncesinde neredeyse hiç uyuyamadım. O fotoğrafa ihtiyacımız vardı; çünkü bu türü koruma altına almak için gereken farkındalığı yaratacak tek şey oydu.”

‘Yasa Dışı Avlanma Popülasyonun Tehlikesini Artırıyor’

Afrika Ekoloji Dergisi’nde yayımlanan bulgular, Upemba lechwe türünün 50 yıldan uzun bir süredir yapılan ilk nüfus sayımını sağladı. Ancak, Weber’e göre bu türün yok olma riski oldukça yüksek. Yasa dışı avlanmanın popülasyon üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Weber, 1970’lerden beri yaşanan popülasyon azalmasının ciddiyetini vurguladı.

Weber, “Bu türün varlığını sürdürebilmesi için acil koruma önlemlerine ihtiyaç var. Avcılığın bu nadir tür üzerindeki etkisi göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, Upemba lechwe’nin devam eden varlığını sürdürebilmesi için hızlı bir koruma planının devreye sokulması gerektiğini vurguluyor.

Weber, “O fotoğraf olmasaydı, medyanın ilgisini çekmek bizim için zor olurdu. İlk gün üzüldüm çünkü birçok Upemba lechwe gördük ancak onları fotoğraflamak mümkün olmadı” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Yapay zeka artık videoları gerçek zamanlı olarak dönüştürebiliyor!

Yeni yapay zeka aracı Mirage, canlı videoyu gerçek zamanlı olarak dönüştürebiliyor. Böylece yalnızca bir metin komutuyla oyunlar, videoları ya da gerçek dünyayı istediğiniz gibi görmeniz mümkün olacak.

Gökbilimciler Kara Deliklerin Oluşumunda Alışılmadık Bir Yöntem Keşfetti: Evrenin En Büyük Gizemlerinden Biri Çözülüyor

Kara delikler, evrenin en gizemli ve en güçlü kozmik yapıları olarak bilim insanlarının uzun yıllardır en çok merak ettiği konulardan biri. Ancak NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun sağladığı son veriler, kara deliklerin oluşum sürecine dair bugüne kadar bilinenlerin dışında, alışılmadık bir yolun varlığını ortaya koydu.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Bir baykuş uzaktan Dünya’yı izliyor: İşte kozmik olayın anlamı…

Yaklaşık 8,6 milyar ışık yılı uzaklıkta, evrenin erken dönemlerinden gelen bir ışık parıltısı, şaşırtıcı bir görüntüyü Dünya’ya taşıyor: Adeta uzaydan gezegenimizi izleyen bir baykuşun yüzü. İşte bu komik mucizenin anlamı…