Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Doç. Dr. Veysel Ersan: Karın Ağrısına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belirtti. Dr. Ersan, “Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayatı tehdit edebilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önemsemek gerekir ” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Veysel Ersan, toplumda sıkça görülen “mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum” gibi yaklaşımların aslında ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. Ersan, şu ifadeleri kullandı:

Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, genellikle hafif belirtilerle başlar. Hastalar genellikle bu şikayetleri geçici sanarak zaman kaybeder. Oysa erken dönemde tespit edilen bir safra kesesi taşı, basit bir ameliyatla çözülebilirken, geç kalındığında iltihap, pankreatit ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Karaciğer sessiz ve dayanıklı bir organdır, uzun süre hastalığı belirti vermeden çalışabilir. Ancak bir noktada geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi hayati önem taşır, çünkü bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarabilir.”

“Basit bir ultrason bile hayat kurtarabilir”

Karın sağ üst bölgesindeki ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan bireylerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, şunları dile getirdi:

Birçok kişi yıllarca bu belirtileri yaşamaya alışmış durumda, ancak sadece basit bir ultrason veya kan testi ile karaciğer ve safra sistemindeki önemli bir problemi erken teşhis edebiliyoruz. Bu da tedavinin başarısını artırır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayati tehlike oluşturabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önem vermek gerekir. Kontrolleri aksatmayın.” (DHA)

Related Posts

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir