Türkiye’den ihraç edildi Almanya’ya sokulmadı. Gerekçesi açıklandı

Türkiye’den Almanya’ya gönderilen çikolata ve şekerleme ürünleri, Avrupa Komisyonu’nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) denetimlerinde alerjen riski nedeniyle reddedildi. Almanya gümrüğünde yapılan kontrollerde, ürünlerde yer fıstığı ve kaju fıstığı tespit edildi.

Ancak, bu alerjen içeriklerin ambalaj etiketlerinde belirtilmediği ortaya çıktı. Bu durum, özellikle alerjisi olan tüketiciler için ciddi sağlık riski oluşturduğu gerekçesiyle sevkiyatın Avrupa pazarına girişi engellendi.

RASFF raporlarına göre, denetimlerde “çikolata” ve “şekerleme” kategorisindeki ürünlerdeki eksik etiketleme, “ciddi” risk olarak sınıflandırıldı. Sınır kontrol noktalarında alıkonulan ürünler, piyasaya sürülmeden durduruldu.

Avrupa Birliği’nin gıda güvenliği standartlarına göre, alerjen içeren ürünlerde uyarı etiketinin zorunlu olduğu vurgulandı. Türkiye’den ihraç edilen ürünlerin bu kurala uymaması, ihracatta önemli bir aksaklığa yol açtı.

Yetkililer, Türk gıda üreticilerinin AB pazarına giriş için daha sıkı kalite kontrol süreçleri uygulaması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, alerjen etiketlemenin tüketicilerin sağlığını korumada kritik bir rol oynadığını ifade etti. Bu olay, Türk gıda sektörünün uluslararası standartlara uyum konusunda daha dikkatli olması gerektiğini gösterdi.

Related Posts

Gram altın güne yükselişle başladı: 19 Ağustos 2025 gram, çeyrek ve tam altın fiyatları

Altın fiyatları yeni haftaya yukarı yönlü seyirle başladı. Gram altın 4 bin 387 liradan işlem görürken, çeyrek altın 7 bin 223 lira, cumhuriyet altını ise 28 bin 777 liradan satılıyor. Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna gündemi ve Fed’in faiz politikası fiyatlamaları etkilerken, altın fiyatlarında sınırlı yükseliş dikkat çekiyor.

Kalıntısız Üretim İçin Mavi Bayrak

EKÜY Projesi ile Türkiye’de ilaç kalıntısı olmayan ürünler üretiliyor, çiftçilere mavi bayrak asılıyor.

Ülker Bisküvi’den 6 ayda dev kazanç

Ülker Bisküvi, yılın ilk altı ayındaki finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) da bildirerek paylaştı.

Simav’da Tarıma Yüzde 70 Hibe Desteği

Simav Naşa köyünde TKDK’nın IPARD III ile hayata geçirdiği Makine Parkı Projesi törenle açıldı.

Saraydan bilgi alan kazandı

SASA’nın hisseleri cuma günü yüzde 9.86 yükseldi, gece yarısı Resmi Gazete kararıyla şirketin tesisleri ‘özel endüstri bölgesi’ ilan edildi. Borsada vurgun yapıldığı iddia edildi.

Bu ilde evi arsası olan yaşadı

Temmuz ayında yapılan satışların 18 bin 425’i kredi kullanılarak gerçekleşti. Böylece toplam satışlar içinde kredili işlemlerin payı %12,9 oldu. OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE TARİHİ SEVİYE Yılın ilk 7 ayında konut satışları %24,2 artarak 834 bin 751’e çıktı …