Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Yapı Kimyasalları Pazarında Rekabet Kurumu’ndan Rekor Cezalar

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birlikler hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Yapılan incelemede, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediği araştırıldı ve sonuç olarak, iki şirkete toplamda 42,7 milyon TL idari para cezası kesildi.

İki Şirkete Rekor Cezalar

Rekabet Kurulu’nun 22 Mayıs 2025 tarihli toplantısında alınan karara göre:

Mapei Yapı Kimyasalları İnşaat San. ve Tic. AŞ, satıcıların satış fiyatını belirlediği ve bölge/müşteri kısıtlaması yaptığı için 31.332.351,95 TL,

Chryso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ ise satış fiyatlarını belirleme, bölge/müşteri kısıtlaması ve alıcılara rekabet etmemeleri yönünde baskı yapması nedeniyle 11.418.569,29 TL ceza aldı.

Diğer Şirketler Hakkındaki Karar

İncelemeler sonucunda, rekabet ihlali bulgusuna rastlanmayan diğer firmalar ise Akkim Kimya, BASF Türk, Egecrete, Ekan Kimya, Fosroc, İksa Beton, Kalekim Lyksor, Kordsa Teknik Tekstil, Polisan Yapıkim, Polipropilen Elyaf ve Yapıchem olarak belirlendi. Bu şirketlere herhangi bir idari para cezası uygulanmadı.

Ayrıca, Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği (KÜB) ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) için de herhangi bir ihlal bulgusuna rastlanmadı.

Veri Paylaşımı İçin Bireysel Muafiyet

KÜB’ün yürüttüğü veri paylaşım uygulamasıyla ilgili alınan karara göre, toplanan istatistiklerin KÜB üyeleri, YÜF ve Avrupa’daki ilgili federasyonlarla paylaşılmasına izin verildi.

Ancak, 4054 sayılı Kanun’un 8. maddesi kapsamında menfi tespit belgesi verilmeyeceği ancak, dijital ortamda bağımsız bir teşebbüs aracılığıyla ve en az beş üyenin katılımı şartıyla veri paylaşımı uygulamasına 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesi kapsamında bireysel muafiyet tanındı.

Related Posts

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Hayvancılığa dijital kolaylık: 11 bin işletmeye 11 milyonluk destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2025’in ilk yarısında 11 bin işletmeye verdiği su faturası desteğini dijital ortama taşıdı. Üretici artık başvurusunu “https://basvuru.kayseri.bel.tr/” adresinden kolayca yapabilecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi …

Fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi… Satışlarda soğuk rüzgar

TÜRKBESD verilerine göre Mayıs ayında altı ana üründe iç satışlarda düşüş görüldü. Buna göre yıllık yüzde 14, ihracatta yüzde 15 ve üretimde yüzde 23’lük daralma gerçekleşti.

Tarife savaşları Çin’e yaramadı: Şirketlerin karları düştü

ABD ile karşılıklı tarife restleşmesi sonucu anlaşmaya varan Çin’de sanayi şirketlerinin karları, belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.