Ormanların Korunması İnsanlık İçin Zorunludur

Ormanların Korunması, İnsanlık İçin de Bir Zorunluluktur

DÜZCE(İHA) – Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, “Ormanların korunması, sadece doğa için değil, insanlık için de bir zorunluluktur” dedi.

Ormanların, doğal ekosistemlerin belkemiği olduğunu ve biyolojik çeşitliliği barındırdığını vurgulayan Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, Ormancılık Haftası sürecinde önemli açıklamalarda bulundu. Gültekin, ormanların ekosistem hizmetleri ve insan yaşamına sağladığı faydaların altını çizerek, “Ormanların korunması, sürdürülebilir yönetimi ve halkın bilinçlendirilmesi için Ormancılık Haftası büyük bir fırsattır. Aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın hayata geçirilmesinde de kritik bir rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Gültekin, biyolojik çeşitliliğin ekosistemlerin sürdürülebilirliği için hayati bir unsur olduğunu belirterek, dünya üzerindeki biyolojik çeşitliliğin yaklaşık yüzde 80’inin ormanlarda bulunduğunu ifade etti. Ormanların su döngüsünü düzenlediğini, toprak erozyonunu engellediğini ve hava kalitesini iyileştirdiğini söyleyen Gültekin, ormanların biyolojik çeşitliliğin korunmasında merkezi bir rol oynadığını vurguladı.

Gültekin, ormanların karbon yutakları olarak işlev gördüğünü ve küresel iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol üstlendiğini belirterek, ormanların sürdürülebilir yönetiminin ekosistem hizmetlerinin devamlılığını sağladığını dile getirdi. Sürdürülebilir ormancılık uygulamalarının ekosistemlerin işlevlerini korurken yerel halkların ekonomik kalkınmasına da katkı sağladığını söyleyen Gültekin, ormanların uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için toplumsal bilincin oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi konusunda yapılan bilimsel çalışmaların, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada önemli bir katkı sağladığını belirten Gültekin, ormancılığın çevresel, sosyal ve ekonomik dengeyi sağlamada kritik bir rol oynadığını ifade etti. Ormanların korunmasının, doğanın ve insanlığın geleceği için kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Gültekin, bu hedefe ulaşabilmek için tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğine işaret etti.

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,