Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vakalarında Artış İçin Uzmanlar Uyarıyor

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, havaların ısınmasıyla birlikte kırsalda ortaya çıkan ve yaklaşık 23 yıldır Türkiye’de ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Nisan ayıyla birlikte vakaların tekrar görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Çetin, şu ifadelerde bulundu:

“Şu anda Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerde yoğunlukta olmak üzere ülkemizde kene ısırma vakaları görülmeye başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını gösteriyor. Mayıs ayından itibaren kene popülasyonunun artmasıyla birlikte ısırma vakalarının artabileceğini ve dolayısıyla KKKA vakalarında artış beklediğimizi öngörüyoruz. Vatandaşlarımız bu dönemde daha dikkatli olmalı. Açık alanlarda bulunan insanlar özellikle tedbirli olmalıdır. Piknik yaparken veya doğada aktiviteler yaparken kene ısırma riskinin her zaman olduğunu unutmamalı ve bu konuda önlem almalıdır. Özellikle otluk alanlarda, tabiat ortamında bulunan kenelere karşı pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önemlidir. Yapılan araştırmaların gösterdiğine göre kenelerin vücuda girmesinin büyük bir kısmı pantolon paçalarından ve bacaklardan olmaktadır. Ayrıca açık renkli giysiler giymek de önemlidir.”

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında önemli artış var

Prof. Dr. Çetin, kene popülasyonundaki artışın sadece Türkiye’de değil; Orta Doğu ülkeleri, Afrika ve Balkanlar’da da ciddi boyutta yaşandığını belirterek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelerde de arttığını vurguladı. Bu sebeple halk sağlığı açısından acil önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. Özellikle göçmen kuşların hastalık taşıyan keneleri başka bölgelere aktarabileceğine dikkat çekti.

“Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde etkili ilaç geliştirme çalışmaları yapılıyor”

Dünya genelinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için etkili ilaç geliştirme çalışmalarının yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Çetin, şu ifadelere yer verdi:

“Başlangıçta denenmiş olan klasik aşılar etkisiz kalmış olabilir, ancak günümüzde geliştirilen mRNA teknolojisine sahip aşılar daha etkili olmaktadır. Eğer klinik çalışmalar bu aşamada başarılı olursa, önümüzdeki yıllarda KKKA hastalığına karşı aşının uygulanmaya başlayacağını öngörebiliriz. Ayrıca antiviral ilaçlarla tedavi edilen hastalık için daha etkili bir ilaç geliştirme çalışmaları da devam etmektedir. Bu çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü’nün liderliğinde birkaç konsorsiyum tarafından sürdürülmektedir. Ülkemizden ve üniversitemizden de katılımcıların bulunduğu konsorsiyumlarda çalışmalar devam etmektedir.”

Related Posts

Derideki ağrılı nodüller ‘köpek memesi hastalığı’nın belirtisi olabilir

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak da bilinen “Hidradenitis Süpürativa”nın (HS) tekrarlayan apseler ve şiddetli kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceği belirtildi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.