Meta 16 yaş altı kullanıcıları “Genç Hesapları” ile dijital risklerden koruyor

Sezen Yeşil: “Genç Hesapları, Genç Kullanıcıları ve Aileleri İçin Güvenli Bir Deneyim Sunuyor”

Sezen Yeşil, Türkiye’de hayata geçirdikleri “Instagram Genç Hesapları” uygulamasının genç kullanıcıları ve ailelerini koruma ve güçlendirme yönündeki kararlılıklarını ortaya koyduğunu söyledi.

Uygulamayı hem gençlerin hem de ebeveynlerinin ihtiyaçlarını gözeterek tasarladıklarını ifade eden Yeşil, dijital çağda çocuk yetiştirmenin ekran süresi yönetiminden kimlerin onlarla iletişim kurabileceği konusundaki endişelere kadar birçok zorluğu beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

Bu nedenle uygulamada yer alan koruma özelliklerinin varsayılan olarak daha sıkı gizlilik ve içerik ayarlarıyla devreye girdiğine işaret eden Sezen Yeşil, şunları söyledi:

“16 yaş altındaki gençler, bu ayarları değiştirmek isterse mutlaka bir ebeveynin onayı gerekiyor. Bu korumalar sayesinde gençlerin yabancılarla etkileşime girme olasılığı sınırlandırılıyor, istenmeyen ya da uygunsuz içerikler filtreleniyor ve uzun süreli ekran kullanımının ardından mola vermeleri hatırlatılarak sağlıklı dijital alışkanlıklar teşvik ediliyor. Ayrıca, bu yıl içinde Türkiye’de de kullanıma sunulacak yeni özelliklerle birlikte 16 yaşından küçük gençler, ebeveyn onayı olmadan canlı yayın açamayacak. Böylece gençler, hem güvenli hem de denetimli bir deneyim yaşayacak.”

“Yaş Doğrulama Yöntemlerini Geliştirmeye Devam Ediyoruz”

İlk sonuçların oldukça umut verici olduğunu vurgulayan Yeşil, dünya genelinde şimdiye kadar Genç Hesapları kullanan 13-15 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 97’sinin varsayılan koruyucu ayarları değiştirmediklerini dile getirdi.

Yeşil, ABD’de yapılan ankette ebeveynlerin yüzde 94’ünün bu özelliğin çocuklarının Instagram deneyimini daha sağlıklı yönetmelerine yardımcı olduğunu belirttiklerini söyledi.

Bu çalışmalarının uzantısı olarak gençlerin yaşlarına uygun dijital deneyimler yaşamalarını sağlamak için yaş doğrulama yöntemlerini geliştirmeye devam ettiklerini vurgulayan Yeşil, “Örneğin, genç bir kullanıcının yetişkin yaşıyla yeni bir hesap açmasını ya da mevcut hesabını yaşça büyük bir kullanıcıyla ilişkilendirerek sistemi atlatmasını engellemek için mevcut hesap bilgilerini baz alıyoruz. Hatta doğum tarihi yetişkin olarak görünse bile o hesabın bir gence ait olup olmadığını tespit edebilecek yöntemler üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yeşil, dijital dünyanın da sürekli değiştiğine işaret ederek, “Bu durum, çocuklarının internet ortamında güvenli ve yaşlarına uygun bir deneyim yaşadığından emin olmak isteyen ebeveynler için zaman zaman zorlayıcı olabiliyor. Ebeveynlerin sürece dahil olmak istediklerini biliyoruz ancak bu, her geçen gün daha da zorlaşıyor. Günümüzde gençler hem arkadaşları ve aileleriyle bağlantı kurmak hem de yeni ilgi alanları keşfetmek için haftada ortalama 40 farklı uygulama kullanıyor. Bu nedenle, ailelerle ve uzmanlarla işbirliğimizi sürdürerek Genç Hesapları’nın sunduğu korumaların mümkün olduğunca çok gence ulaşmasını sağlamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“En Etkili Yöntem Ebeveyn Katılımından Geçiyor”

Yaş doğrulama ve yaşa uygun dijital deneyimler konusunda her duruma uyan tek bir çözümün olmadığını dile getiren Yeşil, teknolojinin bu alandaki katkısı büyük olsa da en etkili yöntemin ebeveyn katılımından ve uygulama mağazası düzeyinde yapılacak yaş doğrulamalarından geçtiğini söyledi.

Yeşil, gençlerin yeni uygulama indirmek istediklerinde tıpkı alışveriş yapmak istediklerinde olduğu gibi işletim sisteminin ya da uygulama mağazasının ebeveynleri bilgilendirmesinin zorunlu olması gerektiğini belirterek, gençler birden fazla platformu eş zamanlı kullandıkları için, tüm sektörün içerik standartları ve yerleşik korumalar konusunda uyumlu hareket etmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Türkiye’de de birçok ebeveynin, çocuklarının sosyal bağlantılarını ya da yaratıcılıklarını tamamen kısıtlamadan onları dijital ortamda koruyabilecek araçlar aradıklarını gördüklerini ifade eden Yeşil, Genç Hesapları’nın bu dengeyi kurmayı amaçladığını ve gençlerin kendilerini güvende hissederek keşfedebilecekleri ve ifade edebilecekleri alan sunarken ebeveynlerin de güçlü koruma önlemlerinin devrede olduğunu bilerek içlerinin rahat olmasını hedeflediklerini vurguladı.

Sezen Yeşil, ayrıca bu yıl içinde “Genç Hesapları” kapsamındaki koruma önlemlerini Facebook ve Messenger’da da genişletmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Twitter’da (X) mesajlar açılmıyor! 23 Mayıs X çöktü mü?

23 Mayıs 2025 tarihinde, Twitter (X) kullanıcıları mesajlarına erişimde zorluk yaşamaya başladı. Kullanıcılar, platformda mesajların açılmadığını ve gönderi yükleme sorunlarıyla karşılaştıklarını bildiriyor. Peki, 23 Mayıs’ta X çöktü mü?

Türkiye Kupası 4. Etap Kadınlar Yol Bisikleti Yarış’ında kazananlar belli oldu

Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası 4. Etap Kadınlar Yol Bisikleti Yarışı, Samsun’da gerçekleştirildi. Büyüklerde Sevim Gerçek, 19 yaş altı kategorisinde Nilsu Karasay, 17 yaş altı kategorisinde de Yağmur Ecrin Çolakoğlu birinci oldu.

Whatsapp’a yapay zeka destekli duvar kağıdı

Meta çatısı altındaki popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyacak yeni bir özellikle gündemde. Android için yayınlanan 2.25.15.7 numaralı beta sürümünde ortaya çıkan ve şu an iOS için de test edilen bu yenilik, sohbet arka planlarını yapay zekâ desteğiyle kişiselleştirme imkânı sunacak.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.