Kendi çatlaklarını onaran canlı beton geliştirildi

Mantar ve Siyanobakteriler Sayesinde Oto-Onarım Yapan Bir Beton Türü Geliştirildi

Bilim insanları, bir çeşit mikrop sayesinde, üzerindeki çatlakları onarıp tekrar yekpare hale gelebile bir beton türü geliştirdiler.

Beton üzerindeki çatlaklar aslında büyük bir sorun. Bu çatlaklar, su ve havanın içeri girmesine izin vererek sonunda paslanmaya ve içerideki çeliğin zayıflamasına neden olabilir. Bu, özellikle köprülerde ve otoyollarda onarımı riskli ve pahalı bir durum.

Çözüm olaraksa, mantar ve siyanobakterilerden oluşan ve yalnızca hava, güneş ışığı ve suyla beslenen basit organizmalardan oluşan bir çeşit yaşayan beton geliştirildi. Texas A&M Üniversitesi’nden bir ekip, havadan karbondioksit ve azot emen diazotrofik siyanobakteriler ve kalsiyum iyonlarını toplayıp beton çatlaklarını doldurabilen bir mineral olan kalsiyum karbonat (CaCO₃) üretmeye yardımcı olan filamentli mantarlar kullanarak sentetik bir versiyon tasarladı.

Peki insanlar bu binaların içinde yaşar mı?

Şimdilik bu formül çatlakları dolduruyor ancak insanların, mantar ve bakterilerle çevrili duvarların içinde yaşama fikrine nasıl tepki vereceği bilinmiyor. Bilim insanları bu yeni betonun sosyolojik etkilerini de araştırmak için ayrıca bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma da DARPA’da yürütülüyor. DARPA’nın Genç Öğretim Üyesi Ödül programı tarafından finanse edilen araştırma, milyonlarca insanı etkileyen bir sorunu çözmek için biyoloji ve mühendisliği bir pratik şekilde bir araya getirmenin yollarını arıyor.

Related Posts

Alman medyasından Türkiye ve Eurofighter iddiası

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya Federal Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’nin 40 adet Eurofighter savaş uçağı teslimatı için yaptığı ön talebi onayladığını duyurdu.

Yapay zeka artık videoları gerçek zamanlı olarak dönüştürebiliyor!

Yeni yapay zeka aracı Mirage, canlı videoyu gerçek zamanlı olarak dönüştürebiliyor. Böylece yalnızca bir metin komutuyla oyunlar, videoları ya da gerçek dünyayı istediğiniz gibi görmeniz mümkün olacak.

Gökbilimciler Kara Deliklerin Oluşumunda Alışılmadık Bir Yöntem Keşfetti: Evrenin En Büyük Gizemlerinden Biri Çözülüyor

Kara delikler, evrenin en gizemli ve en güçlü kozmik yapıları olarak bilim insanlarının uzun yıllardır en çok merak ettiği konulardan biri. Ancak NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun sağladığı son veriler, kara deliklerin oluşum sürecine dair bugüne kadar bilinenlerin dışında, alışılmadık bir yolun varlığını ortaya koydu.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …