İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Beyin Cerrahından Beslenme Uyarısı: İşte Beynin Düşmanları!

Sevdiğiniz atıştırmalıkların beyniniz üzerinde düşündüğünüzden daha büyük etkileri olabilir. Hindistan’ın Haydarabad kentinde yaşayan ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, takipçilerini beyin sağlığı açısından zararlı olabilecek üç yaygın besin hakkında uyardı.

Meslek hayatı boyunca 1.000’in üzerinde beyin ameliyatı gerçekleştirdiğini belirten Dr. Sunkara, özellikle bilişsel gerilemeyi önlemede beslenmenin kilit rol oynadığını belirtti. Bilişsel bozukluk; Hafıza kaybı, bulanık düşünme, muhakeme ve problem çözme becerilerinde azalma gibi sorunları içerebilir.

Instagram’da @Dr_Raveesh kullanıcı adıyla paylaştığı sağlık ipuçları ve beyin cerrahisine dair videolarla 50.000’den fazla takipçiye ulaşan Dr. Sunkara’nın bazı videoları milyonlarca kez izlendi. Özellikle kaçınılması gereken yiyeceklerle ilgili videosu, birçok kişinin dikkatini çekti ve şaşırttı.

KIZARTMALAR VE PAKETLİ ÜRÜNLERDEN KAÇININ

Dr. Sunkara’ya göre, en zararlı besinlerin başında trans yağ içeren kızartmalar ve paketli ürünler geliyor. Bu ürünlerin beyin iltihabına neden olduğunu belirten Sunkara, uzun vadede ise ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Dr. Sunkara’nın bu tezi 2014 yılındaki bilimsel çalışmayla da örtüşüyor. ‘Doymuş ve Trans Yağlar ile Bunama Arasındaki İlişki’ başlıklı derlemede, bu tür gıdaların bunama riskini artırabileceği ifade ediliyor.

YÜKSEK ŞEKER İÇEREN İÇECEKLER

İkinci sırada ise yüksek şeker içeren içecekler var. Dr. Sunkara bu içeceklere dair ise şunları söylüyor:

“Sıvı formda alınan yüksek şeker, ani kan şekeri yükselmelerine yol açar. Bu ani dalgalanmalar zamanla beyin yorgunluğuna neden olur ve uzun vadede beynin küçülmesine dahi yol açabilir.”

Şekerli içeceklere dair yapılan bilimsel bir çalışmada da şekerli içeceklerin azaltılmasının bilişsel bozukluklara karşı koruyucu olabileceği belirtiliyor.

BEYİN DÜŞMANI: İŞLENMİŞ GIDALAR

Dr. Sunkara’nın üçüncü uyarısı ise ultra işlenmiş gıdalar üzerine. Ünlü doktor, bu tür yiyeceklerin bağırsaklarda sorunlara neden olduğunu bunun da bağırsak-beyin eksenini bozduğunu ifade ediyor. Çünkü beyin verilenle çalışır!

Ultra işlenmiş gıdalar, sadece evde yapılan işlenmiş yemeklerden farklıdır. Endüstriyel işlemlerden geçen bu ürünler, yapay renklendiriciler, aromalar ve koruyucular gibi katkı maddeleri içerir.

Related Posts

Derideki ağrılı nodüller ‘köpek memesi hastalığı’nın belirtisi olabilir

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak da bilinen “Hidradenitis Süpürativa”nın (HS) tekrarlayan apseler ve şiddetli kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceği belirtildi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.