İPA: Emeklinin gelirde payı düşüyor

İstanbul Planlama Ajansı Araştırmasına Göre Emekli Aylığı Payı Azalıyor

İPA’nın araştırmasına göre, Türkiye’de 2009 ile 2024 yılları arasında emekli sayısında büyük bir artış yaşanırken, emekli aylığının tüm gelir içindeki payı geriledi. Emekli aylığının payı, yüzde 18,3’ten yüzde 15,6’ya geriledi.

Araştırmada, son 10 yılda İstanbul’daki gelir dağılımında Türkiye’ye göre daha fazla bozulma olduğu ortaya çıktı. Hanehalkı kullanılabilir gelire göre bakıldığında Gini Katsayısı arttı. İstanbul için bu oran 0,071 puan yükselerek 0,428’e ulaştı.

En dikkat çekici noktalardan biri, en yoksul yüzde 20’lik grupların gelirindeki artışın en az yaşanmasıdır. İstanbul’da bu grupun ortalama geliri 10,8 katına çıkarken, en yüksek gelir elde eden grup 14,5 katına çıktı.

İstanbul’daki yoksul sayısı TÜİK verilerine göre 2 milyon 756 bin olarak belirlendi. Ayrıca, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı altında kalan insanların konut masraflarının artması dikkat çekiyor. Bu durum, yoksulluk riskini artırıyor.

Yaşlılar arasında yoksulluk veya sosyal dışlanma riskinin arttığı da belirtilenler arasında. 2024 yılında Türkiye’de 100 yaşlıdan 23’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında.

Kuantum Bilgisayarlar Şifreleri Kırabilir mi?

Prof. Zafer Gedik, kuantum bilgisayarların tüm şifreleri kırma potansiyelini ele alıyor.

 

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir