Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda Ticaret Fazlasında Düşüş Gözlendi

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası, geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya ulaştı. Hem Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alımlardaki yüzde 3,3’lük yükseliş hem de AB dışı ülkelerden yapılan ithalattaki yüzde 4’lük artış, ithalatı olumlu etkiledi. İthalatta özellikle gıda ve canlı hayvanlar yüzde 18, hammadde yüzde 8,2 ve kimyasal ürünlerde yüzde 14,1 artış dikkat çekti.

Fransa’da İşsizlik Oranları Açıklandı

İhracatta Büyüme Ancak Ticaret Fazlası Daraldı

Mart ayında ihracat yüzde 1,7 büyüyerek 71,6 milyar avroya çıktı. İhracat artışı hem AB ülkelerine yüzde 0,9 hem de AB dışı ülkelere yüzde 3 olarak gerçekleşti. Gıda ve canlı hayvanlar ihracatında yüzde 11,4, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 12,8 ve kimyasal ürünlerde yüzde 10,4 oranında artış gözlemlendi. Ancak ihracattaki artış, ithalatın gerisinde kalarak ticaret fazlasının daralmasına neden oldu.

1 Milyon Liranın Faiz Getirisi Uçtu. Bir Banka Rakiplerini Geride Bıraktı

Yılın İlk Çeyreğinde Ticaret Fazlası Daraldı

2025 yılının ilk üç ayında Hollanda’nın ticaret fazlası 34,43 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemindeki 36,45 milyar avro seviyesinden geriledi. Ticaret açığına yönelik bu trend, ülkenin dış ticaretinde daha dengeli ancak daha sınırlı bir büyümeye işaret ediyor.

Hollanda, özellikle kimya, gıda ve hammadde sektörlerinde güçlü bir ticaret hacmine sahip. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan enerji maliyetleri, ihracat artışını yavaşlatırken, ithalat talebini yükseltti. Uzmanlar, ekonomik dengelerin korunması için Hollanda’nın dış ticaret stratejilerinde çeşitlendirme ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Ekonomist Atilla Özkan’dan Önemli Uyarı: ‘Ani Duruş Riski Konuşuluyor!’

Cumhuriyet TV’de Ömer Can Talu’nun sorularını yanıtlayan Ekonomist Atilla Özkan, Türk ekonomisindeki son durumu değerlendirerek, artan işten çıkarmalar, rekor bütçe açığı ve “ani duruş” riskine dikkat çekti. Özkan, “Gıda hariç hiçbir sektörde geleceğe dair olumlu bir tablo görünmüyor” dedi.

İsrail iddiaları sonrası Bakanlık’tan açıklama

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Çeşitli terör suçlarından dolayı aranan ve yurt dışına kaçan, Türkiye düşmanı istihbarat örgütlerinin etki ajanlığına soyunan birinin sosyal medya üzerinden Türkiye’nin İsrail ile hala ticaret yaptığı iması ve …

Bundesbank, ekonominin durgunlaşmasını bekliyor

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin ABD gümrük tarifesi politikasının etkisiyle ikinci çeyrekte durgunlaşmasını beklediğini bildirdi.

600 bin kamu işçisi için kritik süreç: Milyonlarca çalışan ve emekli için belirleyici olacak

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 600 bin kamu işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin zam teklifini bekliyor. Sendikalar, 2025 zam pazarlığının başlaması için mayıs ayı bitmeden teklifin masaya gelmesini istiyor. Süreç, milyonlarca çalışan ve emekli için belirleyici olacak.

Yerel yönetimler reformu: Demokratikleşme, hukuki kurumsallaşma ve sistematik dönüşüm

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar döneminde gerçekleştirdiği en temel dönüşümlerden biri, Cumhuriyet rejiminin demokratikleşmesi yönünde atılan adımlar olmuştur. Bu bağlamda, merkezi devlet ile Anadolu halkı arasındaki tarihsel mesafe azaltılmış, vatandaşların devlet kurumlarına erişimi kolaylaştırılmış ve kamu hizmetlerinin yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Son çeyrek asırda ulaşılan bu demokratikleşme seviyesi, bugün kamu kurumlarının daha fonksiyonel hale getirilmesini ve yeni toplumsal ihtiyaçlara

Hazine ve Maliye Bakanlığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yaptı.