Herkesi korkutan hastalık yeniden hortladı! Acil durum ilan ettiler

Sierra Leone’de M Çiçeği Vakalarında Yüzde 63 Artış

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de M çiçeği (mpox) virüsü vakalarında bir haftada yüzde 63 artış yaşandı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Sierra Leone’nin geçen hafta Afrika kıtasındaki doğrulanmış M çiçeği vakalarının yarısından fazlasını bildirdiğini açıkladı.

Africa CDC yetkilisi Ngashi Ngongo, Sierra Leone’nin bir haftada 384 doğrulanmış M çiçeği vakası bildirdiğini ve bu rakamın kıtadaki toplam vakaların yüzde 50,7’sini oluşturduğunu belirterek, Sierra Leone’nin kıtadaki M çiçeği salgınını körüklediği uyarısında bulundu.

Ülkede ocakta M çiçeği salgınını halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlatan Ngongo, “Sadece bir hafta içinde doğrulanmış vakalarda yüzde 63 artış yaşandı.” dedi.

Ngongo, Sierra Leone’de en büyük sorunlardan birinin yetersiz finansman olduğunu, temaslı takibi ve laboratuvar kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

Ülkede M çiçeği tedavi merkezlerinde yalnızca 60 yatak bulunduğuna işaret eden Ngongo, “Aktif vaka sayısı 800 civarında. Bu nedenle pek çok hasta evlerinde kalmak zorunda kalıyor.” diye konuştu.

Sierra Leone, 61 bin 300 doz M çiçeği aşısını geçen ay sağlık çalışanlarına, yüksek risk altındaki bireylere ve 12 yaşından büyük çocuklara uygulamaya başlamıştı. Ülkede, ocak ayında 2 kişide M çiçeği virüsünün belirlenmesinin ardından ülkede “acil durum” ilan edilmiş ve sınır kapılarında gözetim arttırılmıştı.

M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

M çiçeği virüsü, fare, sincap gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşır. Vücutta döküntülere neden olur. Virüsün neden olduğu bu döküntülerine dokunmak, döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşı nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olur.

Özel tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Related Posts

Uzman isimden ‘İstanbul depremi’ uyarısı: Marmara’nın yüzde 93’ü tehdit altında

İstanbul’da meydana gelen 6,2’lik deprem halkı endişelendirirken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, Marmara’nın yüzde 93’ünün deprem tehdidi altında olduğunu ve yapı stokunun da büyük ölçüde güvenli olmadığını vurguladı. Türkiye’nin depremselliğinin de bir gerçek olduğuna vurgu yapan uzman isim, İstanbul için kritik uyarılarda bulundu.

Devlet Bahçeli: Sayın Cumhurbaşkanımızın “Tekrar aday olma derdim yok” ifadesi adil ve hakkaniyetli bir hal beyânı değildir

Devlet Bahçeli: Sayın Cumhurbaşkanımızın “Tekrar aday olma derdim yok” ifadesi adil ve hakkaniyetli bir hal beyânı değildir

ABD’li senatör, İmamoğlu için karar tasarısı önerdi

ABD Senatosu’nda Ekrem İmamoğlu için karar tasarısı sunuldu. ABD’li senatör Adam Schiff, İmamoğlu’nun tutukluluğunu “Türkiye’deki demokratik gerileme” olarak yorumladı. Schiff, “İnandırıcı delil yoksa İmamoğlu derhal serbest bırakılmalı” dedi.

Sabah gözünü açtı bahçesinde dev konteyner gemisi buldu

Norveç’in Trondheim kenti yakınlarındaki Byneset bölgesinde yaşayan Johan Helberg, Perşembe sabahı saat 05.00 sularında gözlerini açtığında karşısında dev bir konteyner gemisi buldu. Kıyıya oturan 135 metrelik yük gemisi, Helberg’in evinin sadece birkaç metre uzağında durdu.

Türk genci baltayla vahşice öldürüldü: Fransa karıştı

Fransa’nın Nogent-sur-Oise kasabasında 17 yaşındaki Türk genci Hasan Horoz, üç kişi tarafından baltayla öldürüldü. Cinayet anının görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı, görenler dehşete düştü. Polis olası ayaklanmalara karşı kriz masası kurdu, bölgeye özel tim sevk edildi.

Trump, Beyaz Saray’da ağırladığı Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa’yı “beyaz çiftçilere soykırım” ile suçladı

Trump, Güney Afrika’daki beyaz çiftçilerin topraklarının zorla ellerinden alındığını ve bazılarının öldürüldüğünü savunurken, Ramaphosa “soykırım” iddiasını reddetti