Dünya Altın Konseyi’nden kritik uyarı

Güncel Altın Haberleri

Dünya genelinde yükselen altın fiyatları hakkında Dünya Altın Konseyi Küresel Araştırma Başkanı Juan Carlos Artigas ve ING Think Emtia Stratejisti Ewa Manthey değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “karşılıklılık esaslı” gümrük tarifelerini duyurmasının ardından ticaret savaşı endişelerinde artış yaşanırken, uzmanlar altın piyasasında yaşanan satış baskısının geçici olduğunu ve tarifelerin yarattığı belirsizliklerin altın talebini güçlü tutmaya devam edeceğini öngörüyor.

Geçtiğimiz cuma günü, piyasalardaki tarife endişelerinin etkisiyle altın fiyatları yüzde 2’nin üzerinde düşüş yaşadı.

Altının Onsu

Altının ons fiyatı, rekor seviyelerde seyrettikten sonra, tarife belirsizlikleri nedeniyle gerileyerek 3.010 dolar seviyesine kadar indi.

Yatırımcıların hisse senedi piyasalarındaki kayıplarını telafi etmek için altın pozisyonlarından kar realize ettiği düşünüldüğü için fiyatların gerilediği belirtiliyor.

Altın ve emtia uzmanlarına göre, tarife belirsizliği altının “güvenli liman” çekiciliğini artırmaya devam edebilir ve merkez bankalarının alımları altın talebini desteklemeye devam edecek.

“Altın Fiyatları İstikrarlı Bir Şekilde Yükseliyor”

Dünya Altın Konseyi Küresel Araştırma Başkanı Juan Carlos Artigas, altın fiyatlarının bu yıl boyunca istikrarlı bir yükseliş trendi gösterdiğini ve son zamanlardaki hızlı fiyat hareketlerinin ardından fiyat konsolidasyonu beklendiğini belirtti.

Artigas, tarifelerin altın piyasalarına etkisine dair hala belirsizlik olduğunu vurgulayarak, “Bazı yatırımcıların, önceki pozisyonlarından kar realize etmiş olabileceği görüşündeyiz. Ancak, analizlerimize göre, mevcut ortam yatırım talebini destekleyecek sağlam temellere sahip. Ayrıca, fiyatların gerilemesinin tüketici talebine bir miktar rahatlama getirebileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Altın Piyasalarında Ters Rüzgarlar Olabilir”

Artigas, mevcut durumda altın piyasasında ters rüzgarlar yaşanabileceğini ve kâr realizasyonu ve haber döngüsünden kaynaklı kısa vadeli tepkilerin görülebileceğini belirtirken, “Son birkaç aydaki istikrarlı yükseliş trendinin ardından, birçok yatırımcı, son geri çekilmeyi olumlu karşılayabilir. Çünkü altın, bu yıl başından beri yüzde 14’ün üzerinde artışla en iyi performans gösteren varlık sınıflarından biri olmaya devam ediyor.” dedi.

Çin ve Diğer Merkez Bankalarının Altın Alımları Devam Edecek

ING Think Emtia Stratejisti Ewa Manthey, tarife açıklamalarının ardından küresel ekonomik durgunluğa ilişkin endişelerin artması sonucu hisse senetlerindeki satışlarla birlikte altının da değer kaybettiğini belirtti.

“Satış Baskısı Geçici Olacak”

Manthey, bazen yatırımcıların diğer varlıklardaki kayıplarını telafi etmek için altını da satabileceğini belirterek, “Ancak altın satış baskısının kısa süreli olacağını düşünüyoruz, çünkü ticaret ve tarife belirsizliği altının güvenli liman cazibesini artırabilir. Trump’ın belirsizlik ve öngörülemezlikle dolu politikaları devam ettiği sürece, altın bu durumdan faydalanmaya devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Merkez Bankalarının Altın Rezervlerini Artırması Fiyatları Etkiliyor

Manthey, “Merkez bankalarının, Trump’ın öngörülemez ticaret politikaları nedeniyle rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın almaya devam etmeleri, gelecekte altın fiyatlarını destekleyen bir başka faktör olabilir.” şeklinde konuştu.

Çin Merkez Bankası’nın, yüksek fiyatlara rağmen mart ayında altın rezervlerini art arda 5. kez genişlettiğini belirten Manthey, Çin’deki bu trendin devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

Manthey, Trump’ın ilk döneminde, Çin Merkez Bankası’nın 10 ay boyunca altın eklemesi yaptığına dikkat çekerek, “Merkez bankalarının, jeopolitik gerilimler ve ekonomik koşulların etkisiyle, güvenli liman varlıklarına yönelik tahsisatlarını artırma eğiliminde olacağını ve altın fiyatlarına destek olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir