Dev yapıları birbirine bağlanacak! Seyahat 3,5 saatten 2 saate düşecek

Kınalı-Malkara Otoyolu Temel Atma Töreni’nde Uraloğlu Konuştu: Çanakkale’nin Ulaşım Ağı Güçleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Kınalı-Malkara Otoyolu Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümünde, Çanakkale’nin ulaşım ağını güçlendirecek olan otoyolun temel atma töreninde bulunmanın mutluluğunu ifade etti.

Geçmiş yıllarda açılan Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında bilgi veren Uraloğlu, bu projelerin önemine değinerek, köprüden şu ana kadar 7 milyon aracın geçtiğini vurguladı.

Uraloğlu, son 23 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülkeye birçok eser kazandırdıklarını belirterek, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu gibi projelerin önemini vurguladı.

2002 yılından bu yana Çanakkale’nin ulaşım ve iletişim alt yapısı için yapılan 218 milyar liralık yatırım hakkında bilgi veren Uraloğlu, bölünmüş yol uzunluğunu artırarak, tünel inşaatlarıyla ulaşımı kolaylaştırdıklarını dile getirdi.

Bakan, Kınalı-Malkara Otoyolu’nun özelliklerini anlatarak, tamamlandığında İstanbul-Tekirdağ arasındaki yolun kısalacağını ve İstanbul-Çanakkale arasının 280 kilometreye ineceğini söyledi.

Uraloğlu, otoyolun tamamlanmasıyla ulaşım sürelerinin kısalacağını ve önemli tasarruflar sağlanacağını, ayrıca çevreye duyarlı bir ulaşım sistemi oluşturulacağını belirtti.

Marmara Otoyol ringi ve diğer ulaşım projeleriyle bölgesel ekonomik faaliyetlerin desteklendiğini vurgulayan Uraloğlu, Türkiye’nin ulusal kalkınma hedeflerine katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Uraloğlu, Marmara Otoyol ringi projesi kapsamında hayata geçirilecek olan Çanakkale – Savaştepe (Balıkesir) kesiminin de planlandığını duyurdu.

Yeni otoyol projesinin Tekirdağ’ın ulaşım ağını güçlendireceğini belirten Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve diğer konuşmacılar da projenin önemine değindi.

KAYNAK: AA

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,