Çin-Japon Ortaklığıyla Alüminyum Fabrikası Açıldı

SHANGHAİ, 14 Şubat (Xinhua) — Otomotiv alüminyum levhaları konusunda uzmanlaşmış bir Çin- Japon ortak girişimi olan Kobelco Baosteel Automotive Aluminum Rolled Products şirketinin resmi açılışı Shanghai’da yapıldı. Perşembe günü gerçekleştirilen etkinlik, otomotiv malzemeleri sektöründe Çinli ve Japon işletmeler arasındaki işbirliğinin arttığını ortaya koydu.

Çin’in Baoshan Iron and Steel Şirketi (Baosteel), Baowu Aluminum Technology Şirketi ve Japon Kobe Steel şirketleri tarafından ortaklaşa kurulan şirketin kayıtlı sermayesi yaklaşık 1 milyar yuan (yaklaşık 139,4 milyon ABD doları).

Çin ve Japonya’dan eşit yatırım alan ortak girişim, otomobil üreticilerine çevre dostu alüminyum levhalar tedarik edecek.

Otomotiv endüstrisinde alüminyum, araçların hafifletilmesinde kritik bir rol oynarken, elektrikli araç üretimindeki hızlı artış da önemli bir pazar fırsatı sunuyor. Çin’in otomotiv alüminyum levha talebi 2024’te 442.000 ton iken 2027’ye kadar 657.000 tona yükselmesi bekleniyor.

Şirket, Baosteel ve Kobe Steel’in teknolojik uzmanlığından, üretim verimliliğinden ve küresel pazar stratejisinden yararlanarak üst düzey otomotiv alüminyum levha tedarikini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Baosteel Yönetim Kurulu Başkanı Zou Jixin, ortak girişimin Çin-Japon stratejik işbirliğini güçlendirdiğini, sektörün yeşil ve düşük karbonlu kalkınmaya geçişiyle uyum sağlarken tamamlayıcı avantajları teşvik ettiğini söyledi.

Bu girişim, Çin’in otomotiv sektörüne artan yabancı yatırım trendinin bir parçası olarak görülürken, Shanghai önemli bir üs olarak öne çıkıyor.

Şubat ayının başlarında, Japon otomobil üreticisi Toyota Motor, Shanghai’da tamamen kendi mülkiyetinde olacak yeni bir elektrikli araç üretim tesisi kurma planlarını duyururken; ABD’li otomobil üreticisi Tesla’nın Megapack enerji depolama bataryaları üretimi için kurulan yeni Megafactory’si de salı günü Shanghai’da üretime başladı.

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,