CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, UEDAŞ Hakkında Soru Önergesi Verdi

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yönelik on üç soruluk yazılı bir soru önergesi verdi. Soru önergesi, Bursa‑Balıkesir‑Çanakkale‑Yalova hattında elektrik dağıtımı yapan Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) hakkında detaylı bilgi talep ediyor.

Tüketici Mağduriyeti ve Ulusal Enerji Güvenliği Gündemde

Pala, önergesinde özelleştirme sonrası artan fatura yükü, şeffaflık eksikliği, işçi hakları ihlalleri, sıklaşan iş kazaları ve ulusal enerji güvenliği açısından ortaya çıkan riskleri vurguladı. Mart ayından bu yana önergesine henüz bir yanıt alamadığını belirtti.

“Fatura kalemleri karartıldı, şeffaflık yok”

Pala, tüketicilerin faturalarında dağıtım, kayıp‑kaçak, TRT payı gibi kalemlerin tek bir başlık altında toplanarak şeffaflığın kaybolduğuna işaret etti. Ayrıca, enerji birim bedellerinde düşüş yaşanırken dağıtım bedellerinin neden arttığını sorguladı.

“Veri güvenliği ve ulusal enerji bağımsızlığı tehlikede”

UEDAŞ hisselerinin yabancı bir firmaya geçmesi konusunda endişelerini dile getiren Pala, şirketin Türkiye’nin kritik sanayi koridoruna enerji sağladığını ve şebekenin verilerinin yabancı bir fonun kontrolünde olmasının ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

“Gerçek işveren UEDAŞ ama mahkeme kararları uygulanmıyor”

Pala, UEDAŞ çalışanları ile ilgili mahkeme kararlarının uygulanmadığını ve işçilerin haklarının gasp edildiğini ifade etti. Taşeron işçilerin sosyal güvenlik primlerinin düşürülmesi ve uzun vardiyaların ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“İş kazaları değil iş cinayetleri”

Pala, UEDAŞ bünyesinde yaşanan ölümleri iş cinayeti olarak tanımlayarak, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. İş kazalarının ciddiyetine dikkat çekerek, Bakanlığa bu konuda detaylı bilgi talep etti.

Özelleştirme Sonucu Artan Sorunlar

Pala, özelleştirme sonrası verilen taahhütlerin tutulmadığını ve altyapı yatırımlarının yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, fatura ödeyemediği için elektriği kesilen abone sayısı ve kamu teşviklerinden sağlanan avantajların da açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Sonuç ve Siyasi Sorumluluk

Pala, özelleştirmenin tüketicilerin haklarını ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini savunarak, Bakanlığın soruları detaylı bir şekilde yanıtlaması gerektiğini söyledi. Yüksek faturalar, yetersiz hizmetler, ulusal riskler, işçi hakları ihlalleri ve iş cinayetlerinin sorumluluğunun Enerji Bakanlığı’na ait olduğunu belirtti.

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Dünya devi Merkez Bankası’nın faiz indirimi için tarih verdi

ING Global, nisan ayında Türkiye ekonomisine dair değerlendirmede bulundu. Buna göre banka, enflasyondaki düşüşe işaret ederek, Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapacağı tarihi açıkladı.