Amasya’nın Elma ve Bamya’sına AB Tescili

Amasya Misket Elması ve Çiçek Bamya, AB’den Coğrafi İşaret Bekliyor

Amasya’nın simgesi haline gelen misket elması ve çiçek bamya için Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili almak üzere başvuru yapıldı. Bu vitamin deposu ürünler, 2026 yılında tescil edilmesi planlanıyor.

Amasya misket elması, 2 bin yıldır yetiştirilen bir ürün olarak biliniyor. Diğer yandan, yöre halkının ‘çeyrek altın’ diye adlandırdığı çiçek bamya ise ekonomik değerini koruyarak ününe ün katmaya devam ediyor.

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, “Amasya misket elması ve çiçek bamya için AB coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. 2026 yılında her iki ürünün de tescil edilmesini bekliyoruz” dedi.

Amasya’da, 5 bin 500 dekarlık alanda 2 bin 500 ton çiçek bamya üretilirken, bölgede 3 bin 500 dekar alanda misket elması yetiştirilerek yaklaşık 150 milyon TL ekonomik katkı sağlanmaktadır.

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, “Amasya misket elması ve çiçek bamyanın AB coğrafi işaret tescili almasıyla bu ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşarak pazarlanmasının olumlu etkileri olacak. Amasya misket elmasının sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Çiçek bamyanın besin değerine de değinen İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin, “Çiçek bamya, besin değeri açısından oldukça yüksektir. Türkiye’nin çiçek bamya ihtiyacının büyük bir kısmını Amasya karşılamaktadır” dedi.

Ömer Balkar, misket elmasının kilosunu 60 TL, çiçek bamyanın kurusunu ise 3 bin TL’den satışa sunduğunu belirtirken, “Çiçek bamyanın fiyatı oldukça yüksek. Gram altınla adeta yarışıyor. Taşova bamya pazarında kilosu 2 bin 800 TL’den satılıyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,