Alaattin Aktaş: ‘Kur artışı bu yıl da düşük tutulacak gibi görünüyor’

EKONOMİ YAZARI: ENFLASYON İLE İLGİLİ POLİTİKALAR YETERSİZ KALIYOR

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, ekonomi yönetiminin geçen yıl enflasyonu düşürmek ve kur artışını kontrol altında tutmak amacıyla uyguladığı politikaların yetersiz olduğunu belirtti. Aktaş, izlenen politikaların sadece ücret artışlarında düşüşe sebep olduğunu vurguladı. Kendi harcamalarını kısma konusunda kararlı olmayan siyasi iradenin enflasyonu düşürme konusunda başarılı olamayacağını dile getiren Aktaş, “Daha fazla beklememiz gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Aktaş’ın yazısının “Enflasyon bu yıl düştü düştü, düşmedi mi, geçmiş olsun!” başlıklı bölümü ise şu şekilde:

  • Yeni yıla iddialı hedeflerle girildi ancak şu ana kadar sadece kağıt üzerinde iddialı bir durum söz konusu. Uygulamada herhangi bir değişiklik gözlemlenmiyor.
  • Kur artışının kontrol altında tutulacağına dair belirtiler var. Tahminlerde bulunmak doğru olmasa da temel politikaların değişmeyeceği ve kur artışının yüksek seviyelere çıkmayacağı anlaşılıyor.
  • Talebi kısmaya yönelik politikalar devam edecek. Faiz oranları yavaşça düşse de vatandaşın Türk Lirası’na güvenini azaltacak seviyeye düşürülmeyecek. Ücret artışları da sınırlı tutularak vatandaşın elinde kısıtlı bir bütçe kalması sağlanıyor. Para sadece temel ihtiyaçları karşılayacak kadar yetecek seviyeye getirildi.
  • Maliyet artışı geçmişteki seviyelere gerilemiş durumda. Enflasyonun düşmesini engelleyecek bir engel kalmamış gibi görünüyor.
  • Bu durumda enflasyonun hızla düşmesi bekleniyor, ancak gerçekten böyle olacak mı sorusuna olumlu cevap vermek zor görünüyor…

(ALINTI)

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,