Ağır metaller vücuttan nasıl atılır?



Ağır Metaller Vücuttan Nasıl Atılır?

Günlük yaşamda kaçınılmaz hale gelen ağır metallerin vücutta birikimi zamanla toksik etkiye neden olabilir. Detoks yolları hakkında bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, vücudun detoks organı karaciğere destek olan bazı gıdaların ağır metallere bağlanarak bunların vücuttan atılmasını kolaylaştırabildiğini belirtiyor.

Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyum gibi ağır metallerin insan ve çevre sağlığına zarar verdiğini açıkladı. Vücutta birikerek alzheimer, parkinson, MS, felç, kanser, kısırlık, anemi, egzama, saç dökülmesi ve kemik erimesi gibi hastalıklara sebep olabilirler.

Bu Önerilere Dikkat!

Vücudunuzun ağır metal maruziyetini azaltmak için şu önerilere dikkat edebilirsiniz:

  • Sigara gibi sağlığınıza zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
  • Temiz hava bulunan yerlerde yaşamaya özen gösterin.
  • Eski tip amalgam dolgulardan kurtulun.
  • Mutfakta alüminyum folyo ve tencere kullanmayın.
  • Ağır metal içeren balıklardan uzak durun ve bol su için.
  • Düzenli egzersiz yaparak ter atın.

Her Gün C Vitamini Alın

Ağır metallerin vücuda verdiği zararı azaltmak için C vitamini, çinko ve selenyum gibi antioksidan bileşiklere ihtiyaç vardır. Portakal, greyfurt, brokoli, kırmızı biber gibi besinler C vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda selenyum içeren uskumru, sığır eti, tam buğday ekmeği gibi gıdalar da tüketebilirsiniz.

Tahin Tüketin

Kişniş, susam ve tahin gibi gıdalar ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir. Kükürt yönünden zengin olan sarımsak, soğan, pırasa, lahana ve brokoli gibi besinler de detoks sürecinde faydalı olabilir. Ayrıca alfa lipoik asit içeren brokoli, havuç, ıspanak ve patates antioksidan bileşiklerle doludur.


Related Posts

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …

Hidrosefali Hastası Göktuğ’un İlk 23 Nisan Kutlaması

AMASYA’da hidrosefali (beyinde su toplanması) hastası 1,5 yaşındaki Göktuğ Kara, ilk 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sağlık ekiplerinin sürpriz ziyaretiyle kutladı. Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç ve Amasya Üniversitesi …

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, anksiyete, anksiyete ile baş etme yolları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Engin Sevindik: Engelli Bireylerin Azmi ve Mücadelesi

IĞDIR’da 2 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle bedensel engelli olan Engin Sevindik (48), 15 yıldır demircilik ve kaynakçılık yaparak yaşamını sürdürüyor. Sevindik, azmi ve çalışkanlığıyla çevresine ilham kaynağı oluyor. Yalnız yaşayan …