İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

İşsizlik Rakamları Mart Ayında Düşüş Gösterdi

Belce ÖRÜ

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına yönelik işsizlik rakamlarını açıkladı. Resmi verilere göre işsiz sayısı azaldı ancak gerçek durum farklı bir tabloyu ortaya koyuyor. İşgücü istatistikleri bültenine göre işsizlik mart ayında 0.3 puan azalarak yüzde 7.9 seviyesine geriledi. Cinsiyete göre işsizlik oranları incelendiğinde, erkeklerde yüzde 6.5, kadınlarda ise yüzde 10.6 olarak gerçekleşti.

Kadınlarda İşsizlik Oranı Yüzde 22.6’ya Yükseldi

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerin toplamını ifade eden geniş tanımlı işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.3 puan artarak yüzde 28.8’e yükseldi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’ne göre, geniş tanımlı işsizlik oranı son 11 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 28.8’e çıkarak gerçek işsiz sayısının 12 milyonu aşmasına neden oldu. Bu durum, ülkedeki istihdam krizinin boyutlarını gözler önüne serdi. Genç nüfusta (15-24 yaş grubu) işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.1 puan artarak yüzde 15.1’e çıktı. Bu yaş grubunda erkeklerde işsizlik yüzde 11.0 iken kadınlarda yüzde 22.6 olarak kaydedildi.

Haftalık Çalışma Süresi Arttı

DİSK-AR, işsizlik verilerinin geniş tanımlı şekilde ele alınması gerektiğini belirtti ve ekonomik krizin toplumun çeşitli kesimleri üzerinde derin bir etki bıraktığını vurguladı. Ayrıca, istihdam koşullarının ağırlaştığına dikkat çekildi. Mart ayında haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki aya göre 0.3 saat artışla 43.7 saate yükseldi.

Related Posts

Rusya ve ABD’den peş peşe BRICS açıklaması geldi: Trump tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, BRICS’i destekleyen ülkelere ekstra 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklarken Rusya tarafından da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı istikrarlı küresel ekonomiyi oluşturmaya çalıştığını belirtti. İki ülkenin tutumlarının ticaretteki gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Altının kilogram fiyatında gerileme

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP), haftanın son işlem gününde standart altının kilogram fiyatı yüzde 0,5 düşüşle 4 milyon 260 bin liraya geriledi. Gün içinde en düşük 4 milyon 260 bin lira, en yüksek 4 milyon …

‘Fed Başkanı derhal istifa etmeli’

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın derhal istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Fatura ödemekte zorlananlar dikkat! Harekete geçildi

Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.