Maliye yeni denetim dalgası başlattı! Matrah farkı 80 milyar lirayı aştı

Enflasyon Muhasebesi Yeniden Uygulanıyor

Artan enflasyonun etkilerinden arındırılmak için 2023 yılında alınan karar çerçevesinde, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesine yeniden başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyon muhasebesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla denetimlerini genişletirken, bugüne kadar tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirildi.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Yüksek enflasyon dönemlerinde mali tabloların gerçeğe uygun bir şekilde sunulmasını sağlayan enflasyon muhasebesi, varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini içeren bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, bu düzeltmeler sonucunda bazı mükellefler için vergi ödeme zorunluluğu doğabilmektedir.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, enflasyon muhasebesini doğru uygulamayan veya istismar eden mükelleflere yönelik denetimlerin başlatıldığı belirtildi.

İZAHI KABUL EDİLMEYENLER İNCELEME ALTINDA

VDK Risk Analiz Merkezi’nin çalışmaları sonucunda hatalı işlem yaptığı belirlenen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleri konusunda açıklama yapmak üzere izaha çağrıldı. Yapılan incelemeler neticesinde, hatalı uygulama kabul eden mükellefler yeni beyannameler vererek enflasyon muhasebesinde artırılan matraha yaklaşık 13.5 milyar lira ekledi. İzahları kabul edilmeyen mükellefler ise incelemeye sevk edildi.

İZAHA DAVET YENİDEN BAŞLIYOR

VDK’nın yaptığı ilk denetimlerde hatalı işlemler tespit edilmesinin ardından ikinci denetim çalışmalarına başlandı. Yapılan hesaplamalara göre, artırılması gereken matrah farkının yaklaşık 67 milyar lira olduğu belirtildi. Bu süreçte de tespit edilen mükellefler, izaha davet edilecek.

MÜKELLEFLERE İNCELEME UYARISI

Denetim sürecinde tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirilirken, bu tutarın daha da artması bekleniyor. Enflasyon muhasebesinde hatalı uygulama yapan mükellefler de incelemeye alınacak.

“MÜKELLEF HAKLARI İÇİN ÖNEMLİ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, bu denetimlerin asıl hedefinin vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Enflasyonla mücadele kapsamında yürütülen program sayesinde, dezenflasyon sürecine girilmiştir. Mali tabloların enflasyon etkilerinden arındırılarak, mükelleflerin gerçek mali durumunu yansıtması hayati önem taşımaktadır. Mükelleflerin beyannamelerini sunarken enflasyon düzeltmesini doğru yapmaları, ileride cezalı işlemlerle karşılaşmamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu uygulama, vergi sisteminin doğru işlemesi ve mükellef haklarının korunması açısından büyük bir adımdır.

“DEZENFLASYON SÜRECİNDE İYİ SONUÇLAR ELDE EDİLECEKTİR”

Şimşek, sağlıklı mali veriler verilmesinin, işletmeler ve kamu maliyesi açısından şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirterek, “Dezenflasyon sürecinde elde edilen başarıyla, bu tür düzeltme ihtiyacının ortadan kalkacağını düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Trump’ın “tarife” ısrarı piyasalara trilyonlara mal oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci kez göreve gelmesinden bu yana geçen 100 günde Dow Jones endeksi yüzde 6,8, S&P 500 endeksi yüzde 7,3 ve Nasdaq endeksi yüzde 11 düşerken, ABD piyasalarından trilyonlarca dolar silindi.

50 milyon dolar yatırım

Türkiye’de yem sektöründeki faaliyetleri ile bilinen Ofis Yem, Adana fabrikasında saatte 80 ton üretim kapasitesiyle birlikte Türkiye ve Ortadoğu’da yüksek üretim kapasitesine sahip.

Aktif büyüklüğü 3.5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 31 Mart 2025 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında net kârı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL oldu.

Bakan Bayraktar’dan elektrik kesintisi uyarısı: Avrupa’nın sistemine bağlıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Şu anda bu sıkıntıdan Türkiye etkilenmedi. Ama bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı. Çünkü biz de Avrupa’nın sistemine bağlıyız” dedi.

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Altında düşüş seyri devam ediyor

Altın fiyatları, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin gölgesinde yön arayışını sürdürüyor. ABD Hazine Bakanı’nın açıklamaları sonrası ons altın yeni güne yüzde 1’in üzerinde düşüşle başlarken, yurtiçinde gram altın 3 bin 319 TL, Kapalıçarşı’da ise 4 bin 159 TL’den işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir