Suudi Arabistan ve İtalya arasında 10 milyar euroluk iş birliği

Suudi Arabistan ve İtalya Arasında Stratejik Ortaklık Konseyi Kuruluyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla yaptıkları görüşmelerde, iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Konseyi” kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya göre, Bin Selman ve Meloni ülkenin batısındaki El-Ula kentinde bir araya geldi.

Görüşmede, ortak çıkarlara hizmet eden ikili ilişkiler ve ilişkilerin çeşitli alanlarda desteklenmesi ve geliştirilmesi imkanları ele alındı. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Konseyi” kurulması için anlaşmaya imzalar atılırken, Meloni Suudi Arabistan kültürüne ilişkin bilgi aldı.

Meloni: Suudi Arabistan, Ortadoğu’da Kilit Bir Aktör

Meloni, Körfez ülkeleri turu kapsamında dün gittiği Suudi Arabistan’da gezisini takip eden İtalyan gazetecilere bu sabah değerlendirmelerde bulundu. Meloni, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile attıkları imzalara ilişkin, “İtalya ve Suudi Arabistan’ın enerji, Afrika ile ilişkileri, savunma ve yatırımlar gibi farklı konularda stratejik ilişkiler kurma konusunda çıkarı var” dedi.

Meloni, şöyle devam etti:

“Bu, bir nezaket ziyareti değil önemli sonuçlarla dönüyoruz. Bu, periyodik olarak toplanan, belirlenen öncelikli konularda ortak çalışmaları değerlendiren bir konsey anlamına geliyor ve bizim belirlediğimiz öncelikli konular, enerji alanında işbirliği, savunma, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve arkeolojiyle ilgili konulara kadar uzanıyor.”

Başbakan Meloni, iki ülke arasında stratejik ortaklığın güçlendirilmesi çerçevesinde Suudi Arabistan ile yaklaşık 10 milyar euro değerinde işbirliği ve endüstriyel anlaşmalar imzalandığını ifade etti. “Suudi Arabistan, Ortadoğu’da kilit bir aktör” diyen Meloni, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, kendilerinin de desteklediği iki devletli çözüm ve normalleşme sürecini kolaylaştırabileceğini vurguladı.

‘Bölgesel Aktörlerle Diyalog İçindeyiz’

Meloni, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Gazze’nin yeniden inşasını gelecek dönemdeki en büyük zorluklardan biri olarak tanımladığını ve bunun başarıya ulaşması için uluslararası toplumun büyük bir katılım göstermesi gerektiğini söylerken çok haklı olduğunu dile getirdi.

Bölgede göç konusunda Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin istikrarının olumsuz etkilendiğine işaret eden Meloni, “Mülteciler konusuna gelince, şu anda belirlenmiş bir plana sahip olduğumuzu düşünmüyorum. Daha çok bu konuda mutlaka dahil edilmesi gereken bölgesel aktörlerle bir diyalog süreci içerisindeyiz. Bunlar, son derece karmaşık meseleler ancak bu konuların bölge aktörleriyle diyalog halinde ele alınıyor olması, bence yeniden inşa sürecinde ciddi bir şekilde çalışılmak istendiğinin bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

ABD-Çin görüşmeleri borsayı uçurdu: Fed kararı Bekleniyor! (7 Mayıs 2025)

New York borsası, ABD ile Çin arasında yapılması planlanan ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlikle, ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesi güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 150 puanın …

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir