Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz 2025 tarihinde açıkladığı enflasyon verilerine göre emekli maaşlarına yapılacak zam netleşti. TÜİK verilerine göre, yıllık enflasyon %35,05 olurken, aylık enflasyon ise %1,37 olarak gerçekleşti.

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından, memur ve emeklilere yapılacak 6 aylık enflasyon farkı da belirlendi. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri %16,67 oranında zam alacak. Memur ve memur emeklilerinin maaş farkı ise %15,6 olarak gerçekleşecek. Karar cumhurbaşkanının onayıyla yürürlüğe girecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 16 BİN 880 TL

Açıklanan verilerin ardından en düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL olarak hesaplandı. 14 bin 469 lira olan en düşük emekli maaşının artırılmasının ardından, bu maaşın alım gücü tartışma konusu oldu.

‘TL’YE GÜVEN YÜKSELİYOR’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Haziran tarihinde Halıç Kongre Merkezi’nde TİM 32. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Erdoğan, “Son üç ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, güven tazeledi. Risk primimiz düşüyor, TL’ye güven yükseliyor” ifadelerini kullanmıştı.

ALTIN KARŞISINDA ALIM GÜCÜ GERİLEDİ

2025 yılının başında gram altın 2 bin 965 lira 75 kuruş iken 3 Temmuz itibarıyla 4 bin 294 lira 49 kuruşa yükseldi. 1 Ocak 2025 tarihinde 14 bin 469 lira olan en düşük emekli maaşı ile yaklaşık 5 gram altın (4,87) alınabiliyorken zamlanan emekli maaşlarıyla artık 4 gram altın (3,93 gram) bile alınamıyor. Bu da altın bazında emekli maaşında %20 erimeyi gözler önüne serdi. 1 Ocak’taki ile benzer şekilde altın alımı yapmak için emeklilerin 1 yılda 15 maaş alması gerekiyor.

ALIM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR!

Yapılan en düşük emekli maaşı zammına rağmen, alım gücündeki sert düşüş devam ediyor. 2002 yılında en düşük emekli maaşı 216 TL, ortalama emekli maaşı ise 276 TL olarak belirlenmişti. Bu verilere göre, o dönemde en düşük emekli maaşı ile yaklaşık 12 gram altın alınabiliyordu.

Related Posts

Fatura ödemekte zorlananlar dikkat! Harekete geçildi

Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Hayvancılığa dijital kolaylık: 11 bin işletmeye 11 milyonluk destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2025’in ilk yarısında 11 bin işletmeye verdiği su faturası desteğini dijital ortama taşıdı. Üretici artık başvurusunu “https://basvuru.kayseri.bel.tr/” adresinden kolayca yapabilecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi …