Türkiye’de her 8 kişiden birinde kardiyovasküler risk tespit edildi

Yeni Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme Programıyla Türkiye, Ölümleri Azaltmayı Hedefliyor

Her yıl dünya genelinde 18 milyon insanın yaşamına mal olan kalp ve damar hastalıkları, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemenin yanı sıra sağlık sistemlerine de büyük bir yük getiriyor.

Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri, kalp ve damar hastalıklarının tetikleyicileri arasında yer alıyor.

Risk Faktörleri Dikkate Alınmalı

Bu risk faktörlerinin etkileri yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp ve damar hastalığı riskini artırıyor. Bu risk faktörlerinin bir araya gelmesi riski daha da artırıyor.

Bu sebeple, kalp ve damar hastalıklarından korunma konusunda tüm risk faktörlerinin ele alınması ve tedavi edilmesi önem taşıyor.

Sağlıklı Yaşam Tarzı Önemli

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin büyük bir kısmı önlenebilir. Bu doğrultuda Türkiye, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” adlı bir programa başladı.

Risk Değerlendirmesi Yapılıyor

Program kapsamında aile hekimleri, 40 yaş ve üzeri bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesini gerçekleştiriyor. Bu değerlendirme sürecinde kişinin yaş, cinsiyet, sigara kullanımı gibi bilgiler alınarak kan basıncı ve kolesterol değerleri ölçülüyor. Elde edilen verilere göre kişinin 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanıyor ve tedavi planı oluşturuluyor.

2 Milyon Kişide Değerlendirme Yapıldı

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 Kasım 2024-14 Nisan 2025 tarihleri arasında 2 milyon 483 bin 467 kişinin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıldı. Bu değerlendirmeler sonucunda 317 bin 776 kişide risk tespit edildi, yani yaklaşık her 8 kişiden birinde kalp ve damar hastalığı riski olduğu belirlendi.

Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti

Risk taşıyan bireyler, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara bırakma gibi konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti alabiliyor. Bakanlık, kalp sağlığını korumanın yolları olarak işlenmiş gıdalardan uzak durmayı, tuz tüketimini azaltmayı, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmasını, düzenli egzersiz yapılmasını ve düzenli uyku düzenine dikkat edilmesini öneriyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, her gün iştahla tükettiğimiz 3 besinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı.

Derideki ağrılı nodüller ‘köpek memesi hastalığı’nın belirtisi olabilir

Halk arasında “köpek memesi hastalığı” olarak da bilinen “Hidradenitis Süpürativa”nın (HS) tekrarlayan apseler ve şiddetli kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceği belirtildi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor