Petrol fiyatlarındaki değişimler Türkiye ekonomisini nasıl etkiliyor?

Petrol Fiyatlarının Türkiye Ekonomisine Etkisi Üzerine Araştırma

Sinem KAYA – BilKi / GİRESUN (İGFA) – Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, ekonomik büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Petrol ihraç eden ülkeler bu artışlardan fayda sağlarken, ithalatçı ülkeler ise maliyet artışları ve enflasyon gibi olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmaktadır.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığın yüksek olması, bu etkileri daha da derinleştirmektedir.

Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Necati Altemur’un yaptığı çalışma, petrol fiyatları ve ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırmada, petrol fiyatları, enflasyon ve döviz kuru arasındaki olası eş bütünleşme ilişkisi 28 yıllık bir dönemi kapsayarak analiz edilmiştir.

Çalışmada, Türkiye’nin yüksek enerji talebi ve dışa bağımlılığının, petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyon ve döviz kurunu artırarak üretim maliyetlerini yükselttiği ve bütçe açıklarını büyüttüğü ortaya konmuştur. Ayrıca yapısal kırılmalar analiz edilerek farklı krizlerin etkileri incelenmiştir.

ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan makalede, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için önemli adımlar atması gerektiği vurgulanmıştır.

Alternatif enerji kaynaklarına yönelme ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların, çevre kirliliğini azaltırken dışa bağımlılığı düşürebileceği belirtilmiştir. Ayrıca, kara taşımacılığı yerine deniz yolu ve tren kullanımının artırılması önerilmiştir.

Related Posts

ABD-Çin görüşmeleri borsayı uçurdu: Fed kararı Bekleniyor! (7 Mayıs 2025)

New York borsası, ABD ile Çin arasında yapılması planlanan ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlikle, ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesi güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 150 puanın …

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in “vergi memuru” kararını eleştirdi; önerilerini sundu

Ekonomistler Prof. Dr. Emre Alkin ile BBVA’nın üst düzey yöneticisi Tufan Cömert, daha yapıcı politikalarla vergi denetimi sağlanabileceğini söyledi

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir