Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde seyrettiğini ancak risk grubundakilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, grip virüslerinin hastane başvurularında son günlerde öne çıktığını belirtirken, Kovid-19’un halen devam ettiğini ve toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazandığı için salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi etkenlerin de zaman zaman artış gösterdiğini dile getiren Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin artışlar yaşandığını belirtti.

Grip vakalarında mevsimsel artışın endişeye sebep olmadığını belirten Balık, salgın düzeyinde bir artış görülmediğini vurgulayarak, tedbirlerin sürekli alınması gerektiğini ifade etti.

Risk gruplarının dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Balık, alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti bulunanların risk altında olduğunu bildirdi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların çocuklar arasında en fazla bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını ve bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını belirten Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı. Antibiyotiklerin direnç gelişimine yol açabileceğini ve gereksiz yere kullanılmasının zararlı olabileceğini söyledi.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …

Hidrosefali Hastası Göktuğ’un İlk 23 Nisan Kutlaması

AMASYA’da hidrosefali (beyinde su toplanması) hastası 1,5 yaşındaki Göktuğ Kara, ilk 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sağlık ekiplerinin sürpriz ziyaretiyle kutladı. Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç ve Amasya Üniversitesi …

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, anksiyete, anksiyete ile baş etme yolları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Engin Sevindik: Engelli Bireylerin Azmi ve Mücadelesi

IĞDIR’da 2 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle bedensel engelli olan Engin Sevindik (48), 15 yıldır demircilik ve kaynakçılık yaparak yaşamını sürdürüyor. Sevindik, azmi ve çalışkanlığıyla çevresine ilham kaynağı oluyor. Yalnız yaşayan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir