Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara: Türk Lirası Reel Olarak Değerli!

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin uyguladığı sıkı para politikasına rağmen tüketim malı ithalatının artmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Türk Lirası’nın reel olarak değerli olduğunu vurguladı.

Ekonomist Kara, Türkiye’nin enflasyonu düşürmek amacıyla sıkı para ve kredi politikalarını uygulamasının büyümeyi yavaşlattığını ifade etti. Aynı zamanda, Türkiye’deki tüketim malı ithalatının hala artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türk Lirası’nın gerçek değerinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de faizlerin ve haftalık repo faizinin yüzde 49’a kadar yükseldiği bir ekonomik ortamda, ekonominin yavaşladığını ancak tüketim malı ithalatının güçlü seyrini sürdürdüğünü dile getirdi.

Diğer ekonomistler de yüksek faiz oranları ve büyüme yavaşlamasına rağmen Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı fazla değerli olduğunu ve bu durumun Türkiye’yi turizm gibi alanlarda zorlayabileceğini belirtti. Değerli para biriminin insanların diğer ülkeleri tercih etmelerine sebep olabileceğini vurguladılar.

Tüketim malı ithalatındaki artış trendine dikkat çeken Kara, Türk Lirası’nın hala reel olarak değerli olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kara’nın sözleri şu şekilde:

“Para-kredi politikası sıkı olmasına rağmen ve ekonomi yavaşlarken tüketim malı ithalatı artmaya devam ediyorsa, paranızın reel olarak değerli olduğu ihtimali yüksektir.”

Related Posts

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Hayvancılığa dijital kolaylık: 11 bin işletmeye 11 milyonluk destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2025’in ilk yarısında 11 bin işletmeye verdiği su faturası desteğini dijital ortama taşıdı. Üretici artık başvurusunu “https://basvuru.kayseri.bel.tr/” adresinden kolayca yapabilecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi …

Fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi… Satışlarda soğuk rüzgar

TÜRKBESD verilerine göre Mayıs ayında altı ana üründe iç satışlarda düşüş görüldü. Buna göre yıllık yüzde 14, ihracatta yüzde 15 ve üretimde yüzde 23’lük daralma gerçekleşti.

Tarife savaşları Çin’e yaramadı: Şirketlerin karları düştü

ABD ile karşılıklı tarife restleşmesi sonucu anlaşmaya varan Çin’de sanayi şirketlerinin karları, belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.