100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

ABD göçmenlere ülkelerine dönmeleri için para verecek!

ABD İç Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre federal hükümet, düzensiz göçmenlerin dönüşlerini hızlandırmak için yeni bir adım atıyor. Buna göre yönetim, ABD’de yasa dışı olarak bulunan ve kendi ülkelerine dönmek isteyen düzensiz göçmenlere …

Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun ifadesinin tamamı ortaya çıktı

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in cenaze töreninde CHP lideri Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tenigoğlu’nun ifadesinin tam metni ortaya çıktı.

Savaşın ayak izleri mi? Hindistan su akışını kesti, Pakistan “savaş ilanı” dedi

Hindistan, Indus Suları Anlaşmasını askıya alarak Pakistan’ın barajın kapaklarını kapattı. Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a akan suyu kesen Hindistan, Jhelum Nehri üzerindeki Kishanganga projesinden gelen su akışını da …

Erdoğan’dan depremde çadır satan Kızılay’a övgüler: ‘Kimin iş yaptığı kimin şov yaptığı bir kere daha anlaşılmıştır’

KP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem felaketinde çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay’ın genel kurulunda konuştu. Erdoğan, kurum çalışanlarına “Kızılay’ımızı hedef alan alçak iftiralar karşısında halkımıza doğrusunu anlatmaktan yorulmamalısınız” diye seslendi.

Genç muhasebecinin şüpheli ölümü

Kütahya’da muhasebeci olan 33 yaşındaki Gökhan Demir, annesi tarafından odasında ölü bulundu. Demir’in şüpheli görülen ölümü üzerine soruşturma başlatıldı.

Sırrı Süreyya Önder’in adı orada yaşatılacak

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in adı, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bir caddeye verilecek.