Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Şizofreniyle Mücadelede Bilinmesi Gerekenler

Dünya genelinde her 300 kişiden birinin şizofreni hastalığıyla mücadele ettiğini belirten uzmanlar, hastalığın genellikle 20’li yaşlarda beyindeki kimyasal dengesizliklerden kaynaklandığını söylüyor. Bu durum özellikle dopamin gibi nörotransmitterler arasındaki dengenin bozulmasıyla ortaya çıkabiliyor ve kişinin algı, düşünme ve davranışlarında belirgin değişikliklere neden olabiliyor.

Şizofreni hakkındaki yanlış inanışları ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak adına 24 Mayıs’ın “Dünya Şizofreni Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan uzmanlar, hastalığın belirtileri arasında gerçek ile gerçek dışını ayırt etmekte zorlanma, halüsinasyonlar, motivasyon kaybı, düşünce akışlarında bozukluklar gibi çeşitli belirtilerin bulunduğunu söylüyor.

Şizofreni hastalarının tedavilerini düzenli olarak alması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu ve hastaların terapilere katılarak, güçlü bir sosyal destekle hayatlarını normal bir şekilde sürdürebileceklerini belirtiyor.

Toplumda şizofreni hastalarının sıklıkla “saldırgan ve tehlikeli” olarak algılandığını ancak aslında bu kişilerin oldukça naif ve kırılgan olduklarını ifade eden uzmanlar, şizofreni hastalarının üretken olabileceğini ve topluma faydalı bir şekilde katkı sağlayabileceklerini söylüyorlar.

Aynı zamanda, medyanın şizofreni hastalığı hakkında doğru ve insancıl bir dil kullanması gerektiğine vurgu yapılıyor. Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek sağlanması, hastalıkla mücadelede ilaç tedavisinden daha önemli bir faktör olarak öne çıkarılıyor. Şizofreni hastalığıyla ilgili bilgi ve farkındalığın artırılması, hastaların toplumda kabul görmesine ve desteklenmesine önemli katkılar sağlayabilir.

Related Posts

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.