İran 901 kişiyi idam etti

Arananıza Uygun SEO Dostu Haber: İran’da İdam Cezaları Artıyor!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, İran’da idamların çoğunlukla uyuşturucu suçlarından kaynaklandığı biliniyor. Ancak son zamanlarda siyasi muhalifler ve Mahsa Amini gibi gençlerin ölümleriyle bağlantılı olarak da idam cezası uygulamaları artmış durumda.

Volker Türk: “İdam Cezaları Durdurulmalı!”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yaptığı açıklamada, “İran’da idam cezalarının artması endişe verici bir durumdur. İran’ın artan idam cezalarına bir son vermesi için zamanın geldiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

2015 Yılından Bu Yana İç Karartıcı Rakamlar

OHCHR’ın verilerine göre, geçen yıl sadece İran’da 901 kişinin asılarak idam edildiği belirlendi. Bu rakamın 2023 yılında 853 kişiye yükseldiği açıklandı. 2015 yılından bu yana İran’da yaşanan en yüksek idam oranının bu olduğu ifade edildi.

İran’ın Cenevre’deki diplomatik misyonundan ise konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

2022 yılında yaşanan kitlesel protestolar, İranlı genç kadın Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesinden sonra başladı. Bu protestolar İran’da 1978’deki İslam Devrimi’nden bu yana yaşanan en büyük çalkantılardan biri olarak kaydedildi.

OHCHR Sözcüsü Liz Throssell, düzenlediği basın toplantısında, 2024 yılında sadece kadınlar arasında en az 31 idamın gerçekleştiğini duyurdu. Bu rakamın son 15 yılın en yüksek olduğunu belirtti.

Throssell, “Çoğu cinayet suçlamalarını içeren davaların yanı sıra, idam cezasına çarptırılan kadınların büyük bir kısmı, aile içi şiddet, erken yaşta evlilik veya zorla evlendirme gibi mağduriyetler yaşıyordu.” şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca, bir kadının kocasını kızına tecavüz etmekten engellemek için öldürdüğü vaka da öne çıktı.

Temmuz 2024’te Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan ise seçim kampanyası boyunca, “kadınların ve azınlıkların haklarını daha iyi koruyacağı” yönünde vaatlerde bulunmuştu.

Related Posts

İmamoğlu gözaltına alınmadan 20 gün önce… Erdoğan’a yapılan ‘Kanal İstanbul’ sunumunun görüntüleri ortaya çıktı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Şehircilik Bakanı Kurum ve beraberindeki heyetle Kanal İstanbul güzergahını gezdiği ve kendisine kanalla ilgili sunum yapıldığı anların tüm görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde Erdoğan’a Kanal İstanbul projesinin ayrıntıları anlatılıyor. Sunum Ekrem İmamoğlu gözaltına alınmadan 20 gün önce, 27 Şubat tarihinde yapıldı.

Kuzey Kore, Rusya’ya Ukrayna için asker gönderdiğini doğruladı

Kuzey Kore, Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere Rusya’ya asker gönderdiğini ilk kez kabul etti. Askerlerin özellikle Ukrayna saldırılarının hedefindeki Kursk bölgesinde etkili olduğu belirtildi.

Ataşehir’de rüzgar panoları uçurdu: Bir yaralı

Ataşehir’de şiddetli esen rüzgar, tadilat için akaryakıt istasyonuna konulan panoları uçurdu. Panolar o sırada yoldan geçen bir kişinin üzerine düştü.

Hapis cezasıyla aranan 19 şüpheli yakalandı

Erzincan’da aranan şüphelilere yönelik çalışmada 19 kişi yakalandı.

Şifalı macunu kapmak için birbirlerini ezdiler: Pek çok faydası var

485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 8 ton mesir macununun saçılmasıyla sona erdi. Şifalı macundan kapmak isteyen on binlerce insan, izdihama neden oldu.

İki motosiklet kazasında iki sürücü yaralandı

Elazığ’da iki ayrı trafik kazasında iki motosiklet sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücüler tedavi altına alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir