Akkuyu’da ekipman krizi: Rus şirket dava açıyor

Rus Şirket, Siemens Energy’ye Dava Açıyor

Rus haber ajansı Sputnik’in aktardığı habere göre Likhaçev, Rossiya 24’e verdiği röportajda, Siemens Energy’nin daha önce üretilmiş ve ödemesi yapılmış ekipmanı teslim etmeyi reddettiğini ifade etti. Likhaçev, “Açıkçası mahkeme süreci olacak. Ön ödemeli ekipman teslim edilmedi. Bu ekipmanı başka bir yerden satın almak ve kurulum tarihlerini ayarlamak zorunda kalmamız bizim için ek maliyetlere neden oldu” diye konuştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, geçen yıl ekim ayındaki açıklamasında, Siemens Energy şirketinin Akkuyu NGS’nin ilk ünitesine ekipman tedarik etme konusundaki sözleşmesel yükümlülüklerini ihlal ettiğini duyurmuştu. İlk ünitesi 2025 yılı içinde devreye alınması öngörülen santral dört güç ünitesinin de faaliyete geçmesinin ardından Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak.

Aralık ayında ekonomi basınıyla buluşmasında konuyla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Siemens’e bu ekipmanla ilgili sipariş Rosatom tarafından, Akkuyu için 2020 yılında verilmiş. Parası ödenmiş. Siemens bunu yapmış, deposuna koymuş. İhracat için Alman hükümetinin onayı olmadığı için onlar da 2022 yılında başlayan savaşı bahane ederek bunu söylüyorlar. 2020’de verilmiş bir sipariş. Bir yaptırım bile olacaksa geriye doğru yürümemesi lazım. Ama buna rağmen Siemens bunu 1.5 yıl geciktirdi ve Ruslar projenin gecikmesi söz konusu olduğu için de bir aşamada ve artık Siemens Energy’den ümidi kestikleri için siparişi Çin’e geçtiler. Çin’de bu ekipmanlar üretilmeye başlandı. O ekipmanlar geldi ve yerlerine monte edilmeye başlandı. Dolayısıyla tekrar buradan Siemens’e dönüş artık söz konusu olmaz.” demişti.

Related Posts

Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Merkez Bankası, Nisan 2025’e ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Piyasa ve reel sektör enflasyon tahminlerini yukarı çekerken, halkın beklentisi ise yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Küresel piyasalarda rüzgâr ABD ve Çin’den esti: Borsalar yükselişte, altın geriledi

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimser hava, güçlü teknoloji bilançolarıyla birleşince küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Alphabet beklentileri aşarken, Fed’in faiz indirimi sinyalleri ve IMF’den gelen “uzlaşma” çağrısı piyasaları şekillendirdi. Ons altın düşerken, borsalar yükselişini sürdürdü. Avrupa’da jeopolitik riskler, Asya’da ise teşvik adımları öne çıktı. Türkiye’de gözler ise S&P’nin kredi notu açıklamasına çevrildi.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet uçuşa geçti, Intel yerinde saydı!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2025’in ilk çeyreğinde gelirini yüzde 12 artırarak 90,2 milyar dolara çıkardı. Yapay zekâ destekli büyümesiyle beklentileri aşan şirket, 70 milyar dolarlık hisse geri alımına hazırlanıyor. Aynı dönemde Intel ise gelir artıramadı, zararını ise ikiye katladı.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Fed’in Bej Kitabı: Tarife belirsizliği ekonomik görünümü kötüleştiriyor

ABD Merkez Bankası (Fed), gümrük vergilerinden kaynaklanan belirsizliğin ekonomik görünümü olumsuz etkilediğini bildirdi.

Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini revize etti. Banka, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporlarını yayımladı. Dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi de paylaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir